23 Haziran 2007 Cumartesi

SEDEF VE EGZAMA

SEDEF HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİ

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı kronik bir cilt hastalığıdır. İsveç’te sedef hastalığı olan kişilerin sayısı 250 000 dolayındadır. Hastalık belirtileri, beyaz pullarla kaplı kırmızı bölgelerden oluşur. Hastalığın nedeni cilt hücrelerinin normalden daha hızlı yenilenmesidir. Sedef kızarıklıkları, en çok dirsek, diz, göğüs ve saç diplerinde olmakla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Sedef hastalığı ciltte küçük benekler şeklinde olduğu gibi,koltuk altı ve kasıklarla cinsel organ çevresindeki ciltte aşırı kızarıklık şeklinde de ortaya çıkabilir. El, ayak ve tırnaklar da bu hastalığa maruz kalabilir. Araştırmacılar, sedef hastalığının otoimün bir hastalık olduğunu,yani vücudun bağışıklık sisteminin ciltte ve çoğu zaman eklemlerde iltihaba yol açtığını düşünmektedirler. Eklem hastalığına psoriasisartrit denir.

Sedef hastalığına yol açan şey nedir?

Sedef hastalığının nedeni bilinmemektedir. Soya bağlı özelliklerin (genler),
bu hastalığa yakalanma eğiliminde büyük bir rol oynadığı sanılmaktadır.
Soya bağlı özellikler dışında kimi enfeksiyonlar ve stres gibi bazı başka
etkenler de hastalığın başlaması ve gelişmesinde bazen etkili olmaktadır.
Sedef hastalığı kimlerde görülmektedir?
Sedef hastalığı, yaşamın her döneminde baş gösterebilir. Bununla birlikte,
daha çok, genç insanlarda görülür. Sedef hastalığı olanların yüzde ellisi bu
hastalığa 25 yaşından önce yakalanmıştır. Sedef hastalığı küçük
çocuklarda da görülebilir, ancak bu durum, çok olağan değildir. Sedef
hastalığına yakalanan erkeklerle kadınların sayısı birbirine eşittir.

Sedef hastalığı bulaşır mı?

Hayır! Sedef hastalığı kesinlikle bulaşmaz.

Psoriasisartrit nedir?

Prosiasiartrit sedef hastalığında eklem iltihabıdır. Sedef hastalığına
yakalanmış kişilerin yüzde 30 kadarı, eklem, kas ve sinirlerin bağlantı
yerlerinde görülen iltihaplardan rahatsızlık çekmektedir. :

Hastalığın belirtileri

Hastalığın
belirtileri acı/ağrı, hareket mahdudiyeti ve halsizliktir. Psoriasisartrit
hastalığında çoğunlukla ayak ve el parmaklarındaki eklemler şişer.
Omurlar arasındaki eklemlerde iltihap da olağandır.





EGZAMA HAKKINDA BİLGİ

Egzama rahatsız edici ve çirkin görünüşlü bir deri hastalığıdır ama tehlikeli değildir, basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir döneminde egzama geçirdiği saptanmıştır. Egzama kaşıntı yapmasının ve rahatsızlık vermesinin yanı sıra, el kol ve yüz gibi açıkta kalan yerlerde oluştuğundan çirkin bir görünüme de neden olur.

Nedenleri

Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir. Bazen de egzama görünür hiçbir neden yokken çıkmaktadır. En sık görülen egzama tipi, alerjik kökenlidir. Tıp dilindeki adı "atopik dermatit" olan bu hastalık çoğunlukla astımlılarda ve saman nezlelilerde görülür. Saman nezlesi, çiçek tozlarının neden olduğu alerjik bir hastalıktır.

Astım ve egzama da solunum yoluyla olduğu kadar süt ya da yumurta gibi alerjan maddelerin yenilmesiyle de oluşur. Ne var ki durum hep böyle değildir, nöbetler çoğunlukla stress zamanlarında ortaya çıkar. Egzama en çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür; ama çocuk büyüdükçe egzama genellikle kendiliğinden geçer. Egzama, astım ya da saman nezlesi gibi alerjik hastalıkların sık görüldüğü ailelerde, çocukların egzamalı olma olasılığı yüksektir. İnek sütü verilen bebeklerde egzama olasılığının arttığı görülmüştür. Bu yüzden, alerjili ailelerin çocuklarını bu hastalıktan korumak için, anne sütüyle beslemeye özen göstermeleri gerekir.

Belirtiler

Egzamada iltihaplı deri bölgesi kızarır ve kaşınır. Aynı zamanda kurur ve üstünde sivilceye benzer oluşumlar bulunur; yer yer su toplar. Egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyon yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrı yapabilir. Çatlaklardan giren mikroplar bedene yayılabilir. Kaşınarak tahriş edilmiş bir egzama bölgesi çok rahatsızlık verebilir. Egzama önce yüzde ve baş derisinde çıkar, sonra kollarda ve bacaklarda, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur. Hastalığın veridiği rahatsızlık daha çok kaşımaya ve oluşan çatlaklardan giren mikropların yaptıkları enfeksiyona bağlıdır.

Tedavi

Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir; ama rahatsızlık verebilir. Egzamalıların rahat etmek için almaları gereken önlemlerin başında yarayı kaşımamak gelir. Egzamalı bebeklerin ellerine pamuklu kumaşlardan dikilmiş parmaksız eldivenler geçirilerek egzamalı yerlerini kaşımaları önlenebilir. Egzamalı kişilerin uçuk hastalığı olanlardan özellikle uzak durmaları gerekir. Egzamalı deri, uçuk virüsü olan herpes simplekse karşı dirençsizdir; virüs alınırsa enfeksiyon yayılabilir. Egzamalıların çiçek aşısı da olmamaları gerekir. Normal insanlara hiçbir zarar vermeyen bu aşı, egzamalı bir çocukta, ölümcül olabilen ateşli bir hastalık yapabilir.

Egzamalı ya da egzama geçirmiş insanların derileri çok hassastır. Bu nedenle tahriş edici maddelerden sakınmalıdırlar. Bu tür maddelerle çalışmak zorunda kalanlar lastik eldiven ve yüz maskesi gibi basit önlemlerle korunmalı; genç insanlar meslek seçerken yağlar, boya maddeleri ve şampuan gibi malzemelerle çalışmak zorunda kalacakları meslekleri seçmemelidirler. Egzamanın nedeni olan alerji yapıcı madde bulunabilirse, hastanın o madden korunması yeterlidir. Egzamalı bir bebeğe, inek sütü veriliyorsa, inek sütünü kesip ya anne sütü verilmeli ya da keçi sütü (inek sütüne göre daha az alerjiye yol açtığı saptanmıştır) ve özel süttozu gibi bir besinle beslenmelidir.

Nedeni bulunamayan çocuk egzamalarında ise çocuğun giysilerinde yünlü kumaş kullanmamak, derisi kurumaya yatkınsa çok sık yıkamaktan kaçınmak, enfeksiyonları önlemek için hem kendini hem de çevresinin temizliğine özen göstermek ve özel sabun kullanmak yararlı olur.

HASTALIKLARLA YAŞAMAK KADERİNİZ OLMASIN

hasta_3.jpg

SEDEF HASTALIĞI İÇİN HAZIRLANAN BİTKİLER DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE KULLANILDIĞINA 4 AY EN FAZLA 5 AYDA HASTALIĞI TANMAMEN GEÇİREBİLİYOR

İRTİBAT

0 346 21 09 60

0 546 401 88 83

Hiç yorum yok: