29 Haziran 2007 Cuma

L-Fenilalanin / L-Phenylalanine

Fenilalanin (L-Phenylalanine); vücutta üretilen çeşitli proteinlerin yapı taşı olan bir temel amino asittir. Bilindiği gibi temel (esansiyel) amino asitler vücutta üretilmezler ve dışardan gıda veya ek gıdalarla alınmaları gerekir. Fenilalanin (LPA), aynı zamanda ultraviyole ışınları emme özelliği gösteren en yaygın aromatik amino asittir. Fenilalanin şu yiyeceklerde çeşitli oranlarda bulunur: Yağsız et, derisi alınmış tavuk, kurutulmuş-tuzlanmış morina balığı, kabuklu deniz ürünleri, mandıra ürünleri (süt, yoğurt, peynir vb.), yumurta, çemen (boyotu) tohumu, karpuz çekirdeği, soya fasulyesi, avokado, badem, lima fasulyesi ve çikolata. 12 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler vücut ağırlıklarının her kilogramı başına günde ortalama 15 mg fenilalanin’ e ihtiyaç duyarlar. Fenilalanin troid bezinin normal fonksiyonları için gerekli olup; trosin’ in ana maddesidir. Bu yüzden dopamin, noradrenalin, adrenalin, vitamin B6 ve vitamin C’ nin biyokimyasal dönüşümlerinde gerekli bir maddedir. Fenilalanin vücutta L-Tirosin’ e (bir diğer amino asit) dönüştürülür. L-Tirosin (L-Tyrosine) proteinlerin ve 2 önemli sinir taşıyıcısının (neurotransmitter) vücutta sentezlenmesi (üretilmesi) için gereklidir. Bu iki önemli sinir taşıyıcısı sırasıyla dopamin (dopamine) ve noradrenalin (norepinephrine) dir. 3 farklı tipte (formda) fenilalanin vardır. Bunlar L-, D- ve DL- formlarıdır. L- formu yukarıdaki yiyeceklerde doğal olarak bulunur. D- formu L- formunun ayna görüntüsü olup laboratuarlarda sentetik olarak üretilir. DL- formu ise her iki formun kombinasyonudur. Burada anlatılan fenilalanin yiyeceklerde doğal olarak ve serbest halde bulunan L- formundadır. Fenilalanin eksikliği uyuşukluk, ödem (vücudun herhangi bir yerinde su toplanması), güçsüzlük, deri lezyonları (doku yapısı değişikliği, yara), karaciğer harabiyeti, çocuk ve gençlerde yavaş büyümeye neden olabilmektedir.

Vitiligo İçin Kullanım Şekli:

L-fenilalanin (LPA) 500 mg’ lık kapsüller halinde sunulmuş olup;

1) Sabahleyin güneşlenmeye çıkmadan 30-60 dakika önce aç karına veya kahvaltıdan 2-3 saat sonra 1 kapsül (500mg), ikindi vakti güneşlenmeye çıkmadan yine 30-60 dakika önce aç karına 1 kapsül (500mg), gece yatarken aç karına 1 kapsül (500mg) şeklinde alınabilir. Güneşlenme süresi ortalama 30 dakikadır. Hergün vitiligolu bölge güneşlenmeye maruz bırakılabileceği gibi, haftada 2-3 kez güneşlenme + LPA, diğer günlerde ise güneşlenmeksizin aç karına veya öğün aralarında sadece LPA alımına devam da edilebilir.

2) Doktor gözetiminde UVA terapisinden 30-60 dakika önce aç karına günde vücut ağırlığı başına toplam 25-50 mg fenilalanin (Örnek: 60 kg vücut ağırlığı için toplam 1500-3000 mg). Fenilalanin alımının insanlarda olumsuz bir etkisi rapor edilmemesine rağmen günlük toplam 1500 mg’ dan daha fazla dozaj alımının doktor gözetiminde yapılması tavsiye edilmektedir.

Vitiligo için ayrıca bakınız: Ginkgo Biloba (Japon Eriği)

UYARILAR: Hamile veya emziren kadınlar, kronik yüksek tansiyonlu hastalar, anti-depresan ilaç kullananlar, diyabetler (şeker hastaları) ve fenilketonöri hastası olanlar (PKU) bu ürünü kullanmamalıdırlar.

Aminoasit: L-Fenilalanin - Siparis etmek için TIKLAYINIZKullanım Önerisi: L-Fenilalanin 500 mg’ lık kapsüller halinde sunulmuştur. Genel olarak günde 1-3 defa 1 kapsül öğün aralarında veya aç karına ek gıda olarak alınır. Önerilen dozlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Hiç yorum yok: