16 Ağustos 2007 Perşembe

Hangi bitki hangi hastaliga iyi geliyor

FELÇ

Turunçgiller : C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adli antioksidanlar sayesinde atardamarlarin, kalbin zarar görmesini önlüyor. Portakal içerdigi folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saglikli alyuvar hücrelerinin çogalmasina neden oluyor.

Hamsi : Kolesterolü düsüren ve kan pihtilasmasini önleyen Omega-3 bol bol var.


GÖZ

Misir : Zeaksantin adli bir bitkisel bilesim içerir. Bu madde yasa bagli olarak gelisen görme bozukluklarini azaltir.

Ispanak : Antioksidan özelligi tasiyan A vitaminine dönüsen betakaroten içerir. Saglikli gözler için gereklidir. Katarakt ve diger göz tabakalarinin bozulmasina karsi lutein maddesi de içerir. Pisirdikten sonra hemen tüketin; Beklediginde yararli maddeler toksik maddelere dönüsebilir.


GRIP

Satsuma : (Küçük portakal) Içerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde öksürügü ve kanli tükürükleri keser. Ayrica kan pihtilasmasina karsi en etkin dogal yiyecek oldugu için ileri yaslarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltir.

Tarçin : Yemeklere girmis olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayilmasini engeller. Mideyi düzene sokar. Kusmayi engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alindiginda bogazdaki yanmalari keser.

Hardal : Içindeki singrin maddesi, midenin gaz çikarmasina yardimci olur. Sindirim sistemini düzenler, mide agrilarini giderir.1/2 çay kasigi alinmalidir.


GUT (DAMLA HASTALIGI)

Hamsi : Omega-3 yagi açisindan çok zengindir. Kolesterol seviyesini düsürür. Kanin pihtilasmasini önleyerek damar tikanikligi, kalp krizi ve felç geçirme riskini düsürür. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalari için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalidir.

Hiç yorum yok: