16 Ağustos 2007 Perşembe

Hangi bitki hangi hastaliga iyi geliyor

KALP

Bezelye : Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemegi yiyen bir erkegin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli.

Kepekli Ekmek : Kalp hastaliklariyla bagirsak kanseri için faydalidir. Günde 12 gramdan fazlasi kisiye göre zararli olabilir.

Kiraz : 100 graminda 40 kalori bulunuyor. Içerdigi ellegic asit, vücudu kansere karsi korurken, kiraz kalp damarlarindaki normal bir kan dolasimini saglar. Çok kiraz yenmesi, gut hastaligina yakalanma riskini de düsürür. Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor.

Çikolata : E vitamini, magnezyum ve demir; Kalp hastaliklarina yakalanma riskini düsürür. Günde en fazla 1 çikolata yiyin.

Elma : Günde 5 adet yiyin.

Misir Gevregi : Günde 1 tabak yeterli.

Salatalik : Diyet yapanlarin en büyük yardimcisi olan salatalik, kolesterolü düsürür. Kalbi güçlendirir. Salatayi soymadan yiyin, Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabugu ile derisi arasinda bulunuyor.

Yumurta : Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir. En önemli özelligi, kolesterol oranini düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada az yagda pisirilmis yumurtayi tavsiye ederiz.

Sarimsak : Mutfaginizdan eksik etmeyin. En az 1000 dogal tedavide kullanan sarimsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolasimindan kalp hastaliklarina kadar her seye yarali.Ancak hamileler dikkat olmali.Asiri sarimsak da kalp yanmalari ve çarpintilarina yol açar.Günde bir dis yeter.

Humus : E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranini da ayarlar.

Kavun : Bir kavunun yarisi insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacinin tamamini, A vitaminin de yüzde 15'ini karsilar. Kavun, kalp ve böbrek hastalarinin diyetlerinde sikça kullanilan bir meyvedir.

Süt : Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A,E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Çocuk, genç ve hamilelerin günde en az yarim litre süt içmesi gerekiyor.

Seftali : Bir seftali, günlük C vitamini ihtiyacinizin yarisini karsilar. Sindirimi kolay olan meyvanin koyu renklilerini tercih edin. Çünkü kabuguna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karsi faydalidir.

Pirinç : E ve B12 ve B vitaminleri ve potasyum içerir. Özellikle kolon ve bagirsak kanserlerine karsi faydalidir. Kolesterolü düsürdügünden kalbe iyi gelir.

Tuz : Vücuttaki kan dolasimini ve sinir sistemini düzenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarina bire birdir. Ingiliz Saglik Bakanligi, halkina günde 9 gram tuzun kafi oldugunu, asirisinin vücuda zarar verecegini açikladi.

Çay : Günde 2 bardak içilen çayla,4 elma,5 sogan,7 portakal yemis gibi kalp dostu antioksidan madde almis olursunuz. Ingilizler, özellikle çocuklarin haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor.

Ton Baligi : Kolesterol ve tansiyonu düzenler. Anemi hastaligina karsi D ve B12 vitamini içerir. Birçok kansere karsi vücudu içerdigi nikotinik asitle korur. Bir konserve ton baligi vücudun D vitamini ihtiyacinin tamamini karsiliyor.

Hindi Eti : 125 grami, vücudun günlük folik asit ihtiyacini karsilar. Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardimci olur.

Karpuz : Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacinizin %80'nini karsilarsiniz. Içerdigi potasyum, kan dolasimini saglar.


KANSER

Kayisi : Antioksidan olan betakaroten açisindan zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldirarak kansere karsi koruyucu etkisi vardir. Lifli oldugu için bagirsaklari koruyucudur.

Tahillar : Arpa, misir, bugday, yulaf gibi tahillar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atilmasi sürecini hizlandirir. Tahil agirlikli bir beslenme rejimi, bagirsak kanseri riskini yari yariya azaltiyor.

Fasulye : Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastaligi ve kanseri önleyen antioksidanlar açisindan zengindir. Ayrica B vitamini seks hormonlarini kuvvetlendirir.

Pancar : Demir ve folik asit açisindan zengin olan pancar eski çagladan beri kan hastaliklarinin tedavisinde kullanilmaktadir. Amerikali uzmanlar pancar suyunun sarilik tedavisinde de etkili oldugunu belirtiyor.

Lahana : Kanserli hücrelerin çogalmasini önleyen karoten maddesi içerir.

Havuç : Tam 40 arastirma havuç tüketimi arttikça kanser riskinin azaldigini ortaya koymustur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açisindan zengin olusudur.

Nohut : Yag düzeyi düsük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakir, manganez, betakaroten ve folik asit açisindan zengindir. Gögüs kanserine karsi korur.

Incir : Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardimci olur. Eski çaglarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanilan incir, modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak öneriliyor.

Sarimsak : Bagisiklik sistemini güçlendirdigi ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina karsi koruyucu etkisi vardir.

Findik : Kalp krizine karsi koruyucu olan E vitamini açisindan zengin bir besindir. Her gün yenilen bir avuç findik kansere ve kirisikliklara karsi koruyucudur.

Mercimek : B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir. Lifli özelligi kandaki kolesterol oranini düsürür. Seker ve kalp hastalari için yararlidir.

Zeytinyagi : Içindeki omega yag asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelligi olan E vitamini açisindan da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaslanmaya karsi beyni koruyucu etkiye sahiptir.

Sogan : Bagisiklik sistemini güçlendirir. Içerdigi allicin ve sülfür; mide ve bagirsak kanserine karsi koruyucu etkiye sahiptir. Son arastirmalar kemik erimesine karsi, peynir ve sütten daha etkili oldugunu göstermistir.

Seftali : Teki bile insanin C vitamini ihtiyacinin %50,sini karsilayabilir. Sindirimi kolaydir. Kansere ve kalp krizine karsi koruyucu olan betakaroten açisindan da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vardir.

Pirinç : Pirinç mükemmel bir enerji kaynagidir. E ve B vitaminleri açisindan zengindir. Bagirsak kanserine karsi koruyucu olan pirinç, kolesterolü düsürerek kalp krizi riskini de azaltir.

Çilek : Kolesterol düzeyini düsürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adi verilen kansersavan bir maddeyi de içerir.

Domates : Likopen açisindan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi çesitli kanser hastaliklarini önleme konusunda hayati önemdedir. C vitamini açisindan zengindir ve bagisiklik sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasi da bagirsak kanseri riskini azaltir.


KANSIZLIK

Hurma : Hurmalarin birçogu yüksek oranda demir içerir. Besin degeri yüksek ve önemli bir enerji kaynagidirlar. Dogal müshil etkisine sahiptir. Daha yüksek oranda su ve daha düsük kalori içerir.


KARACIGER

Enginar : Cynarine adli madde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardimci olur. Karaciger hastalarinin yani sira romatizma, artirit ve gut hastaligina yakalananlarla, hamilelere siddetle tavsiye edilir.

Meyan kökü : Dünya üzerinde birçok kabile yüzyillardir ülser, artirit, bronsit ve karaciger rahatsizliklarina karsi "dogal ilaç" olarak kullanir. Adrenalini yükseltir, insanin strese girmesini engeller, kan basincini düsürür.

Zerdeçal : Karaciger rahatsizliklarinin yani sira sindirime de yardimci olur.


KARIN AGRISI

Papatya çayi : Bagirsak yollarindaki gazi çikartir, sindirim sistemini düzenler, dengeler, mide agrisini keser.


KEMIK ERIMESI

Kayisi : Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

Süt : Kalsiyum, protein,B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynagidir. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve disleri güçlendirmek için çalisir. Bunlarin eksikligi kemikleri eritir.


KILO KAYBI

Çikolatali puding : Bu sayede vücuttaki kan istedigi protein ve mineralleri alir. Kilo kaybi yasayanlarin günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesi gerekiyor.

Peynir : 100 graminda 78 kalori bulunuyor.

Yumurta : Günde 2 yumurta kadinlarin günlük protein ihtiyacinin 4'te 1'ini, erkegin ise 5'te birini karsilar. A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarini çözer, yetiskinleri de kansere karsi korur.

Dondurma : Günde 2 top vanilyali dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacinin yüzde 20'sini karsilar.

Salam : B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.

Hiç yorum yok: