16 Ağustos 2007 Perşembe

Hangi bitki hangi hastaliga iyi geliyor

TANSIYON

Rezene : Içerdigi potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene çayi sindirim için iyidir.

Tahil : Kan damarlarini gevseten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor. Bu sayede kanin damarlardan daha rahat geçmesini sagliyor. Tahil yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakilmasini saglar. Kalorinin azalmasi tansiyonu düzenler.

Un : Yapildigi tahilin besin degerlerini içerir. B ve E vitamini, demir ve magnezyum açisindan oldukça zengindir.

Karaciger : Saglikli bir bagisiklik sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açisindan zengindir. Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylik B12 vitamini ihtiyacini giderir.


LAKTOZ DAYANIKSIZLIGI

Badem : Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini,B2 vitamini, antioksidan içerir. Bu nedenle laktoz (süt sekeri) dayaniksizligi bulunan ve günlük gidalar yiyemeyen kisiler için badem ideal bir besin kaynagidir.


MENOPOZ

Nohut : Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir. Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattigi etkilere karsi korur. Protein bakimindan en zengin sebzelerdendir.

Kola : Kafein vücudun yorgunlugunu alir ve konsantrasyonu saglar.

Üzüm : Içerdigi "elajik" asit sayesinde kemik erimesine karsi korur. Kandaki östrojen seviyesini yükseltir ve menopoz agrilarini en aza indirir.

Kuru erik : Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyaci olan antioksidanlari karsilar. Idrar yollari kaslarini rahatlatir ve kolon kanserine karsi korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir. Içerdigi yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz döneminde östrojen seviyesini dengede tutar.

Tatli patates : Adrenal salgilayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji saglar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum,C vitamini,potasyum ve folik asit içerir.


MIDENIZ RAHATSIZSA

Tarçin : Mide yanmalarini ve kusma hissini alir.

Hindistan cevizi : Sütlü içeceklere eklendigi zaman mideyi gevsetici ve gazini alici bir etki yaratir. Mide bulantilarini önler.

Lahana : Mayalanma sirasinda laktik asit üretir. Bu da sindirim sistemindeki zararli bakterileri öldürerek sindirime yardimci olur.

Hiç yorum yok: