3 Eylül 2007 Pazartesi

CİLT KANSERLERİ VE TEDAVİLERİ

CİLT KANSERLERİ VE TEDAVİLERİ

Cilt kanserinin sadece Amerika’da yılda bir milyondan fazla yeni vakayla salgın boyutlarına ulaştığını dikkat çeken Mayo Clinic uzmanları sıcak yaz günlerinin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde, açık havaya çıkarken mutlaka koruyucu kıyafetler ve kremler kullanılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Kansere yol açan cilt hasarlarının özellikle çocukluk döneminde meydana geldiğini, bu nedenle de çocukları güneşten korumanın çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar “Cilt kanserinden korumanın en kolay yolu düzenli olarak cildin kontrol edilmesidir. Çoğu cilt kanserinin çıplak gözle önceki güneş yanıklarından dolayı kanser riski taşıyan kişilerin mutlak doktora gözetiminde olması gerekmektedir” dediler.

Cilt kanseri türleri:

Üç değişik cilt kanseri türü vardır. BCC, SCC ve Melanoma

BCC: Her altı yetişkinden birinde görülen BCC yavaşça gelişir, nadiren iç organlara sıçrar. Tedavisi güzelliği bozucu görünümlere neden olabilir.

SCC: Çoğunlukla kırmızı, şekilsiz, kabuklu ya da siğil benzeri şişiklerle ortaya çıkar. İhmal edildiği takdirde iç organlara sıçrama olasılığı yüksek olar bu tür, her yıl Amerika’da 1.200 kişinin olümüne neden olmaktadır.

Melanoma: Cilt kanseri türlerinin içinde en öldürücü olanıdır. Her yıl 38 bin kişiye bu tür melanoma teşhisi konmakta ve bunların yüzde 20’si hayatı kaybetmektedir. Melanoma daha çok varolan benlerde oluşur. Simetrik olmayan, düzensiz sınırlara sahip ya da çeşitli renklerde gölgelemiş benler melanoma için bir işaret olabilir. Diğer bir uyarı da ciltteki pullanmalar, iltihap sızıntıları, kanamalar, kaşıntılar veya ağrılardır.

Tıp dilinde 'Malign Melanom' olarak tanımlanan cilt kanserinin, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kişilerde daha sık görüldüğü, bunun yanı sıra benler, açık ten rengi, mavi göz, sarı ve kızıl saçların da diğer risk faktörlerini oluşturduğu bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilin Dalı Başkanı Prof.Dr. Varol Aksungur, 'Malign melanom'un çoğunlukla deriden kaynaklanan bir kanser türü olduğunu ve Batı ülkeleri ile Avustralya kadar olmasa da Türkiye'de görülme sıklığının son yıllarda artış gösterdiğini söyledi.

Cilt kanserinin, tüm kanserlerin yaklaşık olarak yüzde 3'ünü oluşturduğunu belirten Aksungur,

"Açık ten rengi, rnavi göz rengi, sarı veya kızıl saçlara sahip olma, kolay güneş yanığı gelişimi, üst sosyo-ekonomik düzeyde olmak ve ailede malign melanom bulunması riski artırıyor" dedi. Aşağıda cilt kanserinin önceki ve tedaviden sonraki hali görülüyor

Hiç yorum yok: